skip to Main Content
Hukkajahti® on Business Excellence Finland Oy:n rekisteröity tavaramerkki ammattilaiset@erinomainen.fi

Taas mieleni pahoitin – ei tämä meillä toimi

Taas mieleni pahoitin – ei tämä meillä toimi

 

Juttelin taannoin erään johtajan kanssa, joka epävirallisessa keskustelussa mietti millä keinoilla ja apuvälineillä saisi tekevät henkilöt itse ratkaisemaan käytännön ongelmia ja parantamaan prosesseja.

 

Mieleeni tuli etsimättä Seitsemän laatutyökalua joiden sisäänajaminen kentällä olisi koettu ja japanilaisen ajattelun mukainen vastaus johtajan huolenaiheeseen. Ehdotin niitä ja vastaus oli suoraviivainen ja selkeä: ”nuo jutut ovat jo vanhoja, ne kokeilimme niitä vuosia sitten eivätkä ne meille sopineet”. Jaahas, vai sillä tavalla.

 

Tokihan laatutyökalut ovat kovin eritasoisia. Osa on itsestään selvyyksiä mutta Ishikawasta (kalanruodosta) voi helposti puhua puoli päivää ja SPC:stä vaikka kaksi. Myös menetelmät esimerkiksi prosessikuvausten teossa ovat kehittyneet alkuperäisiä menetelmiä paremmiksi.

 

Mutta että kokeiltu on eivätkä sovi meille? Miksi eivät? Onko kenties ”kokeiltu” ja jätetty porukka ilman tukea ja asian sisäistämistä. Jos porukalle jää vain vaatimus nopeista tuloksista ilman ajattelun muutosta, (joka vie aikaa), on luonnollisesti hyvä perusselitys ”ei tämä meille sovi”.

Hopealuoteja ei ole, ja kun johonkin ryhdytään, niin tehdään se kunnolla eikä vain pompita asiasta toiseen siinä toivossa että jos tämä nyt sitten toimisi ja ratkaisisi ongelmamme. Tällä pomppimisella tapetaan porukalta into ja johdolta uskottavuus.

Mutta jotakin ihan uutta tarjoavat kauppamiehet elävät paksusti vaikka kyseessä olisi vain vanha juusto uudessa pussissa.

 

Pekka O. Einistö

Liikkeenjohdon konsultti – LJK

partner, Six Sigma Black Belt

Business Excellence Finland Oy

Back To Top