skip to Main Content
Erinomainen® on Business Excellence Finland Oy:n rekisteröity tavaramerkki ammattilaiset@erinomainen.fi
Rakenna Belteistä Yrityksesi Menestystekijä

Rakenna Belteistä yrityksesi menestystekijä

Onko yrityksenne toimitusvarmuus ja asiakastyytyväisyys liian alhainen? Onko prosessin tuotoksissa liikaa vaihtelua? Eikö komponenttien tai palvelun laatu vastaa asiakastarpeeseen tai pysy spekseissä ja kenties tulee sisäisiä tai ulkoisia reklamaatioita? Ovatko palvelun tai tuotteen kokonaiskustannukset liian suuret? Vai onko mahdollisesti kyseessä näiden kaikkien edellä mainittujen yhdistelmä?

Näiden kaikkien yhteinen nimittäjä on prosessi, joka ei ole kontrollissa. Moni on varmaan kuullut puhuttavan SPC:tä (Statistical Process Control), Six Sigmasta, Belteistä ja Belttiprojekteista, mutta asia on saattanut jäänyt hämäräksi. Käytännössä jokaisella prosessilla ja prosessin vaiheilla on tuotoksensa (seuraus) sen kontrolloimiseksi pitää tuntea prosessi ja kyetä kontrolloimaan prosessiin vaikuttavia tekijöitä (syyt). Sitä on SPC, Six Sigma.

Belttiprojekti siis ratkaisee alussa mainittuja ongelmia systemaattisella tavalla, käyttäen dataa ja tilastollisia menetelmiä. Menetelmiä ja työkaluja on paljon, mutta hyvin karkealla tavalla se tarkoittaa seuraavaa:

  • Alussa rajataan ja määritellään business-ongelma, jota ollaan ratkaisemassa. Eli määritetään Cost of Poor Quality, rahasumma jota lähdetään parannusten avulla hakemaan.
  • Sen jälkeen kerätään dataa ja kuvataan prosesseja.
  • Analysointivaiheessa muodostetaan selkeä ymmärrys syistä ja seurauksista, jotta ymmärretään mitä prosessinvaiheita kontrolloidaan parannuksen aikaansaamiseksi.
  • Tämän jälkeen tehdään koeasetelma, jolla parannus toteutetaan ja verifioidaan käytännössä.
  • Lopuksi luodaan kontrollimenetelmät ja -mittarit, jotta saavutettu taso pysyy yllä ja prosessissa on mahdollisuus sekä havaita, että reagoida mikäli prosessissa tapahtuu muutoksia.

Onko teillä osaamista ja resursseja edellä mainittuun toimintaan ts. löytyykö talostanne belttejä ja jos löytyy, niin montako belttiprojektia he tekevät vuosittain? Belttien omaavat menetelmät ja työkalut ovat hyvin loogisia ja tuovat systemaattisen sekä verifioidun kyvyn parantaa. Ongelmana vaan usein on se, että beltit eivät tee riittävästi parannushankkeita. Eli osaamista ei käytetä hyväksi vaikka jokainen parannushanke tuottaisi moninkertaisesti hintansa takaisin. Nyrkkisääntönä onkin, että esimerkiksi Green Belt tuottaa vuosittain hankkeidensa avulla moninkertaisesti oman palkkansa verran hyötyjä yritykselle.

Koska alussa mainittuja rahanarvoisia parannuskohteita löytyy jokaisesta organisaatiosta, näin ollen Belttien koulutus oman yrityksen käyttöön on selkeästi kannattava investointi.

 

Systemaattisesti sydämellä,

Tomi Järvinen
Lean Six Sigma Black Belt
Business Excellence Finland

 

 

Back To Top