skip to Main Content
Hukkajahti® on Business Excellence Finland Oy:n rekisteröity tavaramerkki ammattilaiset@erinomainen.fi
Jos asiakas haluaa kuulla konsultilta sitä mistä hän pitää, kannattaa ennemminkin hankkia papukaija kuin konsultti. Tulee halvemmaksi ja saa sellaisia lausuntoja kuin toivoo. Konsultin pitää osata ja uskaltaa haukkua enemmän kuin hintansa.

Jo maailman ensimmäinen konsultti ymmärsi vaihtelun merkityksen

Raamatun Joosef (1. Moos. 41) on meidän konsulttien esikuva ja suuri opettaja. Ensinnäkin Joosef rohkeni nousta faraota vastaan ja henkensä uhalla sanoa sen mikä hänestä oli oikein ja totta. Joosef ei sanonut sitä mitä häneltä odotettiin, vaan sen, minkä hän näki hyväksi ja oikeaksi.

Jos asiakas haluaa kuulla konsultilta sitä mistä hän pitää, kannattaa ennemminkin hankkia papukaija kuin konsultti. Tulee halvemmaksi ja saa sellaisia lausuntoja kuin toivoo. Konsultin pitää osata ja uskaltaa haukkua enemmän kuin hintansa.

Joosef totesi faraolle että nyt menee ihan mukavasti – on edessä seitsemän hyvää vuotta jolloin business kasvaa ja kaikki menee hienosti. Joosef oli kuitenkin sen verran kaukokatseinen että huomasi seitsemän hyvän kasvun vuoden jälkeen luultavasti tulevan seitsemän huonoa vuotta jolloin pitää syödä varastoja ja kaikkea sitä mitä taseeseen on saatu koottua. Joosefilla oli niin paljon pokkaa että sanoi ylipäällikölle että funtsaas nyt hetki, vuodet eivät ole veljeksiä, kasvu ei jatku iankaiken ja vaihteluun pitää varautua. Faraolle tämä merkitsi jyvien jemmaamista tulevaa varten – nykykielellä taseen vahvistamista.

Farao ei ollut ihan täysin kvartaalitalouteen tärähtänyt vaan alkoi ajatella ihan omilla aivoillaankin. Hän laittoi osan viljasta jemmaan varmuuden varalta ihan niin kuin Joosef oli neuvonut. Kun talous (eli ruokapuoli) oli puskuroitu, eli Egyptin kansa varmuusvarantojensa kanssa seitsemän huonoa vuotta kohtuullisen mukavasti.

Ajat muuttuivat taas, viljely alkoi tuottaa, kansa oli tyytyväistä, farao sai kansalta siunauksia, Joosefia alettiin pitää ihan tolkun tyyppinä ja valtakunnassa kaikki oli taas hyvin. Kaiken taustalla vain oli vaihtelun ymmärtäminen ja miten varautua vaihtelun vaikutuksiin. Ei se sen kummempaa ole.

Vaikka mitenkäs meillä? Vanhat opit eivät ole turhia tai tarpeettomia. Kaikki riippuu siitä ymmärrämmekö systeemimme ja sen lainalaisuudet. Ymmärrämmekö kvartaalia pidemmälle? Ymmärrämmekö vaihtelun vaikutukset?

Oheinen on esimerkki tasejoustosta. Lisää ajatuksia vaihtelusta, systeemimme joustoista ja hieman Kingmanin kaavastakin lähitulevaisuudessa. Tuota odotellessa vilkaise vaikka verkkosivuillamme kohta Palvelut – Oppaat – COPQ

Pekka O. Einistö

Liikkeenjohdon konsultti – LJK

partner, Business Excellence Finland Oy

pekka.einisto@erinomainen.fi

www.erinomainen.fi

040 560 5179

Back To Top